CATALUNYA LIDERA LA CREACIÓ D’EMPRESES DURANT EL 2016

 Amb 22.194 societats fundades, un 18% més, el Principat passa al davant de Madrid

 Els processos concursals, tot i ser nombrosos, evolucionen a la baixa gràcies a la millora econòmica

M.M – BARCELONA

Catalunya va liderar l’any passat la creació d’empreses arreu de l’Estat, amb un balanç de 22.194 societats fundades al llarg de l’exercici, que impliquen un increment del 18% sobre el 2015 i la xifra més alta en tot el període de la crisi. El Principat acapara així el 21,6% del total de les empreses que es van posar en marxa en tot l’Estat durant els últims dotze mesos, que van ser, concretament, 102.464, i que van equivaldre a un creixement més modest, d’un 8%, sobre la xifra del 2015.

El Principat fa així el sorpasso en el dinamisme emprenedor a la seva principal competidora en el rànquing territorial, la Comunitat de Madrid, en què l’any passat es van crear 20.053 companyies, una xifra molt semblant a la de l’exercici previ i que representa un 19,5% del total estatal.

Les dades pertanyen a l’anomenat Radal Empresarial que publica Axesor, l’agència de ràting espanyola que actualment condueix la secretaria general de l’EACRA, l’associació europea del sector.

Capital confiat

Segons Axesor, si en general a l’Estat el capital subscrit en la creació d’empreses va ser sensiblement inferior a la del 2015, un 23%, en el cas de Catalunya el volum es va acostar a l’estabilització, ja que la caiguda va ser de tan sols un 1% interanual.

Axesor també ha fet balanç de l’altra cara de la moneda de l’emprenedoria; les crisis empresarials. Segons l’agència de qualificació, tot i que Catalunya també va registrar la xifra més alta en concursos de creditors, amb 849 casos, aquesta dada va ser un 13% inferior en termes interanuals respecte al 2015 i també la més baixa des del 2008.

Elements d’optimisme

En l’informe que acompanya les seves estadístiques, Axesor explica que la millora del panorama concursal és a causa, entre altres factors, de la bona marxa de l’economia; fet que està permetent més transaccions entre les empreses i una retallada del deute. També té com un dels principals motius “la maduració del sector de la construcció, que en els últims anys ha estat el principal causant de les millores”, en paraules de Carmen María Roldán, analista d’Axesor, que pronostica que el nombre de concursos continuarà a la baixa a curt i mitjà termini.

Finalment, Axesor ha tabulat la probabilitat mitjana d’impagaments en el teixit empresarial, que a escala estatal s’ha situat en el nivell més baix des de fa tres anys, un 7,9%. Per territoris, Catalunya se situa en les millors posicions, en concret en el segon lloc del llistat, amb un 6,3% de probabilitats, només per darrere de la Rioja (6,1%), i en contrast amb Madrid, que té una mitjana de probabilitat d’impagament superior al 9%.

LES XIFRES

17.755 empreses de les nascudes el 2016 van ser a la demarcació de Barcelona. En segon lloc, Girona en va crear 2004.

6,1 per cent és la probabilitat d’impagament empresarial a Catalunya. El percentatge és el segon més baix de l’Estat.

PUBLICAT A

0 Comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *